Alternatywne sposoby leczenia lekoopornego, nawrotowego lub zaawansowanego raka jajnika. Część II - R. Wilczyński, Jacek; Makuła, Beata (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2011)
Brak satysfakcjonującej skuteczności klasycznych schematów chemioterapii w leczeniu raka jajnika spowodował podjęcie prób leczenia z użyciem cząsteczek mających zdolność modulowania i/lub hamowania szlaków komunikacji wewnątrzkomórkowej regulujących wzrost komórek, ich proliferację i apoptozę. W pracy zaprezentowano wyniki prób klinicznych, podczas których stosowano: 1) inhibitory kinaz PTK, 2) cząsteczki zaburzające transkrypcję i mechanizmy naprawy DNA guza oraz 3) inhibitory czynników transkrypcyjnych NF-κB i HIF-1.