Czy zamienne stosowanie klasyfikacji zaawansowania nowotworów endometrium według Międzynarodowej Federacji Ginekologów i Położników z 1988 roku i z 2009 roku może prowadzić do istotnych pomyłek klinicznych? - Gottwald, Leszek; Moszyńska-Zielińska, Małgorzata; Surkont, Grzegorz; Korczyński, Jerzy; Tyliński, Wiesław; Szwalski, Jarosław; Spych, Michał (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2011)
Wstęp : Klasyfikację oceny zaawansowania nowotworów endometrium Międzynarodowej Federacji Ginekologów i Położników ( International Federation of Gynecology and Obstetrics – FIGO) z 1988 r. zmieniono w 2009 r. W codziennej praktyce nadal równolegle stosowane są obie klasyfikacje. Cel pracy : Sprawdzenie, czy zamienne stosowanie klasyfikacji FIGO zaawansowania nowotworów endometrium z 1988 r. i z 2009 r. u chorych z endometrioidalnym gruczolakorakiem endometrium może prowadzić do istotnych pomyłek klinicznych. Materiał i metody : Badaniem objęto 262 chore z pierwotnym gruczolakorakiem endometrioidalnym endometrium. Oceniono zaawansowanie nowotworu w klasyfikacjach FIGO z 1988 r. i z 2009 r. Poddano analizie kliniczne konsekwencje możliwych błędów wynikających z równoległego stosowania obu klasyfikacji. Wyniki: Do przypadków o małym, średnim i dużym ryzyku wznowy zaliczono odpowiednio: 110 chorych (41,6%), 109 chorych (42,0%) i 43 chore (16,4%). Stwierdzono, że błędne odczytanie jako stopień w klasyfikacji FIGO z 2009 r. zaawansowania raka endometrium ocenionego w klasyfikacji FIGO z 1988 r. u 102 chorych (38,9%) zmieniałoby kwalifikację do leczenia uzupełniającego. Błędne zinterpretowanie zaawansowania raka endometrium ustalonego w klasyfikacji z 2009 r. jako stopień w klasyfikacji FIGO z 1988 r. u 65 chorych (24,8%) zmieniałoby decyzje dotyczące zastosowania leczenia uzupełniającego. Ryzyko błędnej decyzji dotyczącej leczenia uzupełniającego w efekcie jednoczesnego stosowania obu klasyfikacji dotyczyło łącznie 167 chorych (63,7%). Wnioski: Równoległe stosowanie obu klasyfikacji zaawansowania raka endometrium może powodować błędne decyzje w kwalifikacji chorych do leczenia uzupełniającego. Konieczne jest ujednolicenie terminologii poprzez rezygnację ze stosowania klasyfikacji FIGO z 1988 r. i ocenę zaawansowania raka endometrium wyłącznie w klasyfikacji FIGO z 2009 r.