Laparoskopowe usunięcie węzłów chłonnych miednicy po histerektomii przezpochwowej z powodu niezgodności rozpoznań histopatologicznych. Analiza dwóch przypadków (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2011)

(untitled) - Pawłowicz, Paweł; Czekańska, Magdalena; Rawski, Wojciech; Jakiel, Grzegorz
Analizie poddano dwie pacjentki leczone w I Klinice Ginekologii i Położnictwa CMKP w roku 2010 i 2011, u których wykonano przezpochwowe wycięcie macicy z powodu rozpoznania w przedoperacyjnym badaniu histopatologicznym rozrostu złożonego atypowego endometrium. Oba badania wykonano ambulatoryjnie. Po otrzymaniu ostatecznych wyników histopatologicznych u pacjentek stwierdzono raka endometrium – w pierwszym przypadku był to rak endometrialny G2, w drugim przypadku rak jasnokomórkowy. Pacjentki zostały ponownie przyjęte do Kliniki i zakwalifikowane do poszerzenia wcześniej wykonanej histerektomii o laparoskopową limfadenektomię biodrowo-zasłonową oraz wycięcie przymacicz i fragmentu kikuta pochwy. Po zabiegu pacjentki skierowano na dalsze konsultacje i leczenie w Centrum Onkologii.