Guzy przydatków w okresie rozrodczym i po menopauzie - Zając, Agnieszka; Stachowiak, Grzegorz; Jędrzejczyk, Sławomir; Krawczyk, Tomasz; Pertyński, Tomasz; R. Wilczyński, Jacek (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2011)
Cel pracy : 1. Porównanie częstości występowania poszczególnych rodzajów zmian patologicznych w przydatkach w grupie kobiet w wieku rozrodczym i menopauzalnym. 2. Ocena rodzajów i rozległości zabiegów chirurgicznych w zależności od wieku pacjentek. Materiał i metody : Grupa badana – 285 kobiet hospitalizowanych w Klinice Ginekologii i Chorób Menopauzy Instytutu Centrum Zdrowia Matki Polki w Łodzi, u których zoperowano i zbadano histopatologicznie guz(y) przydatków. Wyróżniono 2 podgrupy pacjentek: G1 (n = 92) – kobiety mające poniżej 45 lat (17–44,9 roku) oraz G2 (n = 193) – pacjentki w wieku 45 lat i więcej (45–88 lat). Zasadniczą rolę w diagnozie przedoperacyjnej odegrało przezpochwowe badanie ultrasonograficzne narządów płciowych ( transvaginal ultrasonography – TVU), będące podstawą rozpoznania wstępnego. Wyniki : W materiale pooperacyjnym guzów przydatków nowotwory złośliwe w grupach G1 i G2 stwierdzano odpowiednio u 2,1% i 17,6% pacjentek, nowotwory łagodne odpowiednio u 42,3% i 36,3%, a zmiany nienowotworowe u 54,3% i 45% kobiet. W G2 nowotwory przerzutowe stanowiły 26,5% guzów złośliwych, natomiast w 2 przypadkach raka w G1 nie było żadnej zmiany o charakterze przerzutowym. Wśród nowotworów łagodnych w obu grupach dominowały potworniaki dojrzałe, szczególnie częste w G1 (82% zmian nowotworowych łagodnych; w G2 – 35,7%). Natomiast wśród zmian nienowotworowych w G1 z równą częstością obserwowano torbiele czynnościowe i endometriozę (po 42%), w G2 wśród wyżej wymienionych zmian dominowały torbiele czynnościowe (71,2%). W G1 laparoskopię wykonano u 39,1% pacjentek, a najczęstszym rodzajem zabiegu były operacje zachowawcze na jajniku (36,9%); w G2 laparoskopia była wykonywana zdecydowanie rzadziej – u 14% pacjentek, a kobietom z tej grupy najczęściej usuwano macicę wraz z przydatkami (38,8%). Wnioski : 1. Guzy przydatków kobiet w okresie rozrodczym w stosunku do guzów przydatków kobiet menopauzalnych cechuje niższa częstość występowania nowotworów złośliwych, z równoczesnym większym odsetkiem nowotworów łagodnych i zmian nienowotworowych 2. Wiek pacjentek pozostaje nadal jedną z głównych determinant podejmowania decyzji dotyczących rodzaju i rozległości leczenia guzów przydatków. 3. Przezpochwowe badanie ultrasonograficzne to skuteczne narzędzie diagnostyki zmian patologicznych przydatków, dające wysoką zgodność rozpoznań wstępnych z ostateczną diagnozą pooperacyjną.