Wpływ operacji ginekologicznych na stopień zaburzeń snu oraz emocji u kobiet w wieku około- i pomenopauzalnym - Wilczak, Maciej; Mojs, Ewa; Samulak, Dariusz; Michalska, Magdalena Monika; Ziarko, Michał; Kaczmarek, Łukasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2011)
Zabiegi chirurgiczne wykonywane w ginekologii mają specyficzny wpływ na jakość życia oraz psychikę kobiet ze względu na narządy, których dotyczą, a które bezpośrednio wiążą się z poczuciem kobiecości, a tym samym z byciem atrakcyjną, pożądaną, pewną swego wizerunku. Kobiety w wieku około- i pomenopauzalnym, które często doświadczają tego rodzaju zabiegów, narażone są ponadto na występowanie objawów związanych bezpośrednio z okresem klimakterium i przez sam ten fakt narażone są na gorsze samopoczucie zarówno fizyczne, jak i psychiczne. Celem pracy było określenie, czy operacje ginekologiczne mają większy wpływ na zaburzenia snu i emocji u kobiet w wieku około- i pomenopauzalnym niż u kobiet w wieku reprodukcyjnym i czy sposób przeprowadzania zabiegu (endoskopowy, laparotomia, operacja pochwowa) ma również wpływ na występowanie tych zaburzeń. Badaniu poddano 25 pacjentek w wieku rozrodczym, 26 w wieku okołomenopauzalnym i 29 w wieku pomenopauzalnym. Każda z nich wypełniła kwestionariusze badające stopień kontroli emocji, nasilenia depresji, bezsenności, zaburzeń snu, akceptacji choroby i zadowolenia z życia. Stwierdzono, że pacjentki młodsze lepiej kontrolowały emocje w okresie okołooperacyjnym, mniej uskarżały się na zaburzenia snu i bardziej akceptowały swoją chorobę oraz sytuację, w której się znalazły. Nie stwierdzono natomiast zbyt dużych różnic w nasileniu objawów depresyjnych, lęku czy zadowoleniu z życia w zależności od sposobu wykonywanej operacji. Zauważono jedynie większe nasilenie bezsenności wśród kobiet po laparotomii niż u pacjentek po operacjach endoskopowych.