Skuteczność leczenia migreny akupunkturą u kobiet z zespołem menopauzalnym stosujących hormonalną terapię zastępczą i niestosujących hormonalnej terapii zastępczej - Woźniak, Piotr; Ziółkowska, Ewa; Stetkiewicz, Tomasz; Oszukowski, Przemysław (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2011)
Wstęp : Migrena ze względu na wysoką zachorowalność generuje wysokie koszty dla systemu opieki zdrowotnej i dla samych pacjentów. Powoduje zmniejszenie komfortu życia, a często uniemożliwia normalne funkcjonowanie. Wszyscy autorzy badań zwracają uwagę na zdecydowaną przewagę zachorowań w grupie kobiet. Nie u wszystkich pacjentek farmakoterapia jest skuteczna, część z nich decyduje się na zabiegi akupunktury. Jednocześnie kobiety przechodzą pomiędzy 48. a 52. r.ż. okres menopauzy. Część z nich stosuje wtedy hormonalną terapię zastępczą (HTZ). Cel pracy : W pracy poddano retrospektywnej ocenie efekt terapeutyczny zabiegów akupunktury wykonywanych z powodu występowania migreny u kobiet z zespołem menopauzalnym, w dwóch grupach: stosującej HTZ i niestosującej HTZ. Materiał i metody : Badaniem objęto 48 pacjentek w wieku 49–55 lat z rozpoznaną migreną niereagujących na leczenie farmakologiczne, z których 25 stosowało przezskórną HTZ. Wszystkie pacjentki przeszły cały cykl 10 zabiegów akupunktury. Pacjentki przed pierwszym zabiegiem oraz po całym cyklu zabiegów odpowiadały na pytania z kwestionariusza opracowanego na potrzeby tej pracy. Ponadto w trakcie stosowania akupunktury oceniały jej efekt analgetyczny za pomocą 10-punktowej skali liniowej. Wyniki: W grupie pacjentek stosującej HTZ dolegliwości bólowe ustępowały szybciej. Wnioski : 1. Akupunktura jest metodą bezpieczną i polecaną w leczeniu migreny. 2. Stosowanie HTZ przez pacjentki wpływa pozytywnie na wyniki leczenia akupunkturą.