Postrzeganie problemu nietrzymania moczu przez kobiety w Polsce - Radziszewski, Piotr; Bender, Sylwia; Borowski, Jacek; Borkowski, Tomasz; Bres-Niewada, Ewa; Borkowski, Andrzej (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2011)
Cel pracy : Zbadanie postrzegania problemu nietrzymania moczu (NTM) przez kobiety w Polsce. Materiał i metody : Ośrodek Badania Opinii Publicznej TNS OBOP przeprowadził cykliczny sondaż wielotematyczny, zrealizowany techniką bezpośredniego ( face to face ) wywiadu kwestionariuszowego, w domach respondentek. Pytania dotyczące jakości życia umieszczone były w dwóch kolejnych edycjach – od 4 do 7 oraz od 11 do 14 lutego 2010 r. Badanie przeprowadzono na ogólnopolskiej losowej 855-osobowej próbie Polek w wieku 35 lat i starszych. Wyniki : Do najbardziej uciążliwych konsekwencji NTM należą: nieprzyjemny zapach (44%), popuszczanie moczu (43%), poczucie braku kontroli nad własnym ciałem (31%), nieoczekiwane poszukiwanie toalety (24%), uczucie wilgoci (22%) oraz strach przed reakcją otoczenia (15%). Najczęściej wskazywane sposoby podniesienia komfortu życia kobiet z NTM to wizyta u lekarza (57%), używanie wkładek anatomicznych (33%) oraz ćwiczenie mięśni dna miednicy (21%). Poczucie atrakcyjności zachowuje 53% Polek z NTM, 25% nie czuje się atrakcyjnie, a 22% nie ma na ten temat zdania. Wnioski : Problem NTM jest powszechny i wiąże się z obniżeniem jakości życia. Jednak osoby, które korzystają z konsultacji lekarskich, środków higienicznych (wkładki anatomiczne) czy ćwiczeń mięśni dna miednicy częściej zachowują poczucie atrakcyjności.