Endometrioza o potrójnej lokalizacji: w przegrodzie odbytniczo-pochwowej, w bliźnie po cięciu cesarskim oraz w jajniku – opis przypadku - Kalandyk-Osinko, Katarzyna; Pas, Katarzyna; Skręt-Magierło, Joanna; Kaznowska, Ewa; Skręt, Andrzej (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2011)
Autorzy przedstawiają przypadek współistnienia endometriozy w przegrodzie odbytniczo-pochwowej, w bliźnie po cięciu cesarskim oraz w jajniku. W dostępnym piśmiennictwie nie znaleziono danych dotyczących takiej koincydencji. Autorzy omówili objawy, patogenezę i leczenie endometriozy o wyżej wymienionej lokalizacji.