Gęstość mammograficzna piersi a leczenie hormonalne w okresie pomenopauzalnym - Sobstyl, Małgorzata; Tkaczuk-Włach, Joanna; Jakiel, Grzegorz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2011)
Zwiększona gęstość mammograficzna piersi ( mammographic breast density – MBD) jest czynnikiem ryzyka pojawienia się raka piersi. Wiele prac naukowych donosi, że terapia estrogenowo-progestagenowa, szczególnie w schemacie ciągłym, powoduje zwiększenie gęstości sutka o 3–6%. Piśmiennictwo podaje również, że terapia samymi estrogenami nie powoduje zwiększenia MBD. Rodzaj stosowanego gestagenu wydaje się nie mieć wpływu na gęstość piersi, natomiast dawka estrogenów i wiek rozpoczęcia hormonalnej terapii odgrywa znaczącą rolę. U większości pacjentek z grupy dużego ryzyka raka piersi oraz leczonych z tego powodu stosowanie tamoksyfenu zmniejsza istotnie statystycznie gęstość piersi. Inne leki, jak raloksyfen, letrozol, wykazują podobne do placebo zmniejszenie MBD.