Wbrew konstytucji - Matczak, Marcin; Maczyński, Grzegorz (Menedżer Zdrowia, 2011)
Ograniczenie decyzji i swobody pacjenta co do możliwości płacenia przez niego z własnych środków za konkretne świadczenie zdrowotne (niezależnie od finansowania tego świadczenia przez Narodowy Fundusz Zdrowia – NFZ), może w istocie prowadzić do naruszenia przepisów Konstytucji RP.