Wykluczeni - Buczkowska, Elżbieta (Menedżer Zdrowia, 2011)
Pomimo ogromnych postępów w medycynie i nowoczesnej farmakologii przybywa ludzi przewlekle chorych i niesamodzielnych, potrzebujących stałej opieki pielęgniarskiej oraz opiekunów w życiu codziennym. Warto też sobie uzmysłowić, że niebawem 80-latków będzie wielokrotnie więcej niż dzisiaj. To wyzwanie dla systemu ochrony zdrowia i opieki pielęgniarskiej. Twórzmy domy opieki, a nie miejsca w szpitalach.