Raport: polskie przychodnie bardziej przyjazne - Rzychoń, Tomasz (Menedżer Zdrowia, 2011)
Badania z udziałem pierwszych placówek, które wzięły udział w programie „Przyjazna Przychodnia”, pokazują pozytywny kierunek zmian w polskim lecznictwie otwartym.