Wykończyć ten szpital! - Fedorowski, Jarosław J. (Menedżer Zdrowia, 2011)
Niedawne orzeczenie Naczelnego Sądu Administracyjnego (NSA) w sprawie szpitala w Blachowni wywołuje wiele dyskusji i kontrowersji. Sąd w uzasadnieniu zakwestionował bowiem zdroworozsądkową zasadę, że co nie jest zabronione, jest dozwolone. Sędziowie stwierdzili też, że nie ma podstawy prawnej umożliwiającej podmiotom publicznym przekazywanie zadań ochrony zdrowia podmiotom prywatnym. A miało być tak pięknie, i to nie tylko w Blachowni.