Łóżka lepsze i gorsze - Brzezicki, Paweł (Menedżer Zdrowia, 2011)
Czy możliwe jest różnicowanie warunków zakwaterowania i wyżywienia pacjentów w SPZOZ? Fundamentalne znaczenie ma pytanie, czy istnieje normatywnie określony standard pobytu w szpitalu dotyczący zakwaterowania i wyżywienia. A co za tym idzie – czy można mówić o ponadstandardowych warunkach pobytu, które podmiot leczniczy mógłby oferować na komercyjnych zasadach.