Polska w walce z rakiem - Kozierkiewicz, Adam (Menedżer Zdrowia, 2011)
Pierwszym ważnym elementem jest poprawa skuteczności badań przesiewowych, których powszechność jest ograniczona. W efekcie ograniczona jest także ich funkcja przesiewowa – niewiele nowotworów udaje się wykryć, a tym samym skuteczność leczenia jest mniejsza. Z danych Ministerstwa Zdrowia wynika, że tylko 300 z 15 tys. nowych przypadków nowotworów piersi wykrywa się w trakcie badań przesiewowych.