Czuły punkt – prostata - Katrynicz, Agnieszka (Menedżer Zdrowia, 2011)
W ciągu ostatnich 30 lat zapadalność na raka prostaty wzrosła wśród polskich mężczyzn czterokrotnie. To trzeci – po raku płuc i jelita grubego – nowotwór, na który najczęściej zapadają mężczyźni. Niestety Polska jest w czołówce europejskiej, jeśli chodzi o śmiertelność, m.in. dlatego, że polscy mężczyźni lekarzy i badań boją się jak diabeł święconej wody.