Prostate cancer radiotherapy [Polish version: Radioterapia raka gruczołu krokowego p... 323] - Kulik, Anna; Dąbkowski, Mateusz (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2011)
Rak gruczołu krokowego jest jednym z najczęściej rozpoznawanych nowotworów złośliwych u mężczyzn. Podstawowymi metodami leczenia radykalnego chorych z tym rozpoznaniem jest leczenie chirurgiczne oraz radioterapia. Rozwój możliwości technicznych oraz wieloletnie doświadczenie kliniczne dają możliwość optymalizacji radioterapii przeprowadzanej we wszystkich stopniach zaawansowania klinicznego. Celem niniejszej pracy jest przedstawienie lekarzom innych specjalności niż onkologia kliniczna i radioterapia onkologiczna ogólnych zasad kwalifikacji i postępowania terapeutycznego z chorymi na raka gruczołu krokowego. W przypadku teleradioterapii promieniowanie jonizujące jest generowane poza ciałem pacjenta, najczęściej przy użyciu przyspieszaczy liniowych. Brachyterapia jest drugim podstawowym działem radioterapii, gdzie źródło promieniowania jonizującego umieszczane jest w guzie nowotworowym lub w jego bezpośrednim sąsiedztwie. Wyniki licznych badań klinicznych wskazują, że radioterapia daje szansę na wyleczenie chorych z różnym stopniem zaawansowania klinicznego choroby przy stale zmniejszającym się odsetku poważnych powikłań popromiennych.