Zespół SAPHO jako wyzwanie terapeutyczne – opis przypadku - Gerkowicz, Agnieszka; Michalak-Stoma, Anna; Juszkiewicz-Borowiec, Maria; Wielosz, Ewa; Chodorowska, Grażyna (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2011)
Wprowadzenie . Zespół SAPHO ( synovitis, acne, pustulosis, hyperostosis, osteitis ) jest rzadkim zaburzeniem o nie do końca poznanej etiologii, które cechuje się występowaniem zapalenia błony maziowej, trądziku, łuszczycy krostkowej dłoni i stóp, nadmiernego rozrostu oraz zapalenia kości. Cel pracy. Przedstawienie przypadku zespołu SAPHO u 17-letniego pacjenta. Opis przypadku . Chłopiec 17-letni został przyjęty do Kliniki z powodu nasilonych zmian o charakterze trądziku, krost w obrębie stóp oraz blaszek łuszczycowych na tułowiu i kończynach. Zmianom towarzyszyły silne dolegliwości bólowe stawu kolanowego lewego. Okresowo występowały również bóle w obrębie kości i stawów klatki piersiowej. W badaniu fizykalnym stwierdzono ograniczenie ruchomości w odcinku piersiowym i lędźwiowym kręgosłupa. Za pomocą badania histopatologicznego potwierdzono rozpoznanie łuszczycy krostkowej stóp. U pacjenta wykonano badanie radiologiczne klatki piersiowej, kręgosłupa, scyntygrafię kości oraz liczne badania laboratoryjne. Na podstawie obrazu klinicznego, wyników badań radiologicznych i badań laboratoryjnych rozpoznano zespół SAPHO. W leczeniu stosowano antybiotykoterapię, sulfasalazynę, metotreksat i etanercept. Wnioski. W zespole SAPHO zmiany kostno-stawowe współistnieją ze zmianami skórnymi. Ze względu na nie do końca poznaną etiologię nie ma jednego schematu jego leczenia. Terapia powinna być dobierana indywidualnie dla każdego pacjenta.