Znaczenie wybranych adipokin w łuszczycy - Baran, Anna; Flisiak, Iwona; Chodynicka, Bożena (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2011)
Łuszczyca jest przewlekłą i nawrotową chorobą skóry, dotyczącą 1,5–3% populacji. Charakteryzuje się nieprawidłową proliferacją naskórka, zaburzeniami immunologicznymi z przewagą aktywności odpowiedzi typu Th1 oraz złożoną patogenezą. Istnieje zależność pomiędzy łuszczycą a otyłością, chorobami sercowo-naczyniowymi, cukrzycą i zespołem metabolicznym. Adipokiny, bioaktywne substancje wydzielane przez tkankę tłuszczową, wywierają wiele działań metabolicznych i biorą udział w rozwoju licznych chorób. W niniejszej pracy na podstawie dostępnego piśmiennictwa podjęto próbę oceny znaczenia wybranych adipokin w łuszczycy.