Usefulness of the kit Polycheck plus kit containing rBet v1 and rBet v2 allergens before birch pollen immunotherapy - Buczyłko, Krzysztof; Wagner, Aneta (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2011)
Cel : Sprawdzenie przydatności oznaczenia sIgE za pomocą panelu Polycheck plus w odniesieniu do fenotypu alergii i składu szczepionek alergenowych. Zestaw sIgE zawierał pyłek brzozy t3, epitopy rekombinowane rBet v1 i rBet v2, pyłek olszy, leszczyny, tymotki i bylicy. Ponadto w składzie znajdował się lateks, roztocze Dp i alergeny pokarmowe. Materiał i metody : Zbadano 36 osób, u których wykryto sIgE (t3) – powyżej 0,35 kU/l (20 mężczyzn w wieku 11–59 lat, średnio 17,8 roku, oraz 16 kobiet w wieku 18–52 lat, średnio 26,8 roku). Wyniki : Fenotyp A = t3 (+), rBet v1 (+), rBet v2 (–) – u większości badanych (24 osoby – 72,2%) wystąpił fenotyp zgodności sIgE t3 wyłącznie z alergenem głównym pyłku brzozy sIgE rBet v1. Fenotyp B = t3 (+), rBet v1 (+), rBet v2 (+) – dwóch (5,5%) badanych miało oba alergeny: Bet v1 i Bet v2. Fenotyp C = t3 (+), rBet v1 (–), rBet v2 (–) – zaskakująco u 6 (16,6%) osób, pomimo (+) sIgE t3, alergeny rBet v1 i rBet v2 nie były wykrywalne. Fenotyp D = t3 (+), rBet v1 (–), rBet v2 (+) objął 2 osoby. Mimo obecności sIgE t3, rBet v1 nie został wykryty, dodatni był wynik dla profiliny. Na podstawie badań 36 chorych z alergią na pyłek brzozy wykazano odmienny profil alergenowy oznaczeń sIgE t3 wobec oznaczeń IgE dla epitopów rBet v1 i rBet v2 w surowicy. Wnioski : Wskazano na większą kompatybilność kompleksowych oznaczeń sIgE za pomocą panelu Polycheck plus niż sIgE t3 z obecnie stosowanymi szczepionkami alergenowymi, które są powszechnie standaryzowane wobec alergenu Bet v1. Badania wskazują na uzasadnioną potrzebę wykonywania poszerzonych oznaczeń sIgE, zwłaszcza przed immunoterapią.