Opis przypadkuCzy „porcelanowy” homograft jest przeciwwskazaniem do przeznaczyniowego wszczepienia zastawki płucnej? Opis przypadku - Demkow, Marcin; Rużyłło, Witold; Biernacka, Elżbieta K.; Różański, Jacek; Kuśmierczyk, Mariusz (Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej, 2011)
Przeznaczyniowa implantacja zastawki płucnej jest nową metodą leczenia chorych ze złożonymi wrodzonymi wadami serca, u których po operacyjnej rekonstrukcji drogi odpływu prawej komory doszło do zwężenia lub niedomykalności zastawki pnia płucnego. Najlepszymi kandydatami do zabiegu są chorzy z homograftem płucnym lub innym pełnym konduitem w drodze odpływu prawej komory. W pracy opisano pacjenta po rekonstrukcji drogi odpływu prawej komory za pomocą homograftu aortalnego, u którego wystąpiło powikłanie w trakcie zabiegu nieoperacyjnego wszczepienia zastawki płucnej.