Przezskórna endoskopowa gastrostomia u dzieci – praktyka pielęgniarska oparta na faktach - Barczykowska, Ewa; Szczukowska, Beata; Kurylak, Andrzej (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2011)
Przezskórna endoskopowa gastrostomia (percutaneous endoscopic gastrostomy – PEG) jest uznaną metodą, stosowaną z wyboru w przypadkach wymagających wdrożenia średnio- i długoterminowego żywienia enteralnego. Wskazaniem do założenia PEG u dzieci są przede wszystkim zaburzenia połykania spowodowane zaburzeniami neurologicznymi. Przezskórna endoskopowa gastrostomia polega na wprowadzeniu do żołądka zgłębnika gastrostomijnego przy użyciu gastroskopu. Jej wykonanie obarczone jest mniejszą liczbą powikłań niż w wypadku gastrostomii wymagającej laparotomii lub przewlekłego żywienia przez zgłębnik nosowo-żołądkowy. Zgodnie z rekomendacją European Society for Clinical Nutrition and Metabolism (ESPEN) żywienie poprzez PEG należy wprowadzić jak najwcześniej, gdy nieskuteczne staje się żywienie doustne. Odżywianie chorego odbywa się na podstawie indywidualnego planu żywieniowego. W praktyce stosuje się zbilansowane diety przemysłowe lub zmiksowane diety z naturalnych produktów. Karmienie chorych przez PEG wg obowiązujących zasad oraz właściwa pielęgnacja zgodna z praktyką pielęgniarską opartą na faktach (evidence-based nursing – EBN) minimalizują ryzyko wystąpienia powikłań oraz przyczyniają się do osiągnięcia stabilizacji lub poprawy jakości życia chorych.