Propozycja realizacji diagnoz pielęgniarskich z wykorzystaniem Międzynarodowej Klasyfikacji Praktyki Pielęgniarskiej u chorego operowanego z powodu przepukliny pachwinowej - Habel, Agnieszka; Cierzniakowska, Katarzyna; Grabowska, Hanna; Książek, Janina; Leyk, Magdalena; Kozłowska, Elżbieta (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2011)
Celem pracy była realizacja diagnoz pielęgniarskich z wykorzystaniem Międzynarodowej Klasyfikacji Praktyki Pielęgniarskiej (International Classification of Nursing Practice – ICNP) u chorego operowanego z powodu przepukliny pachwinowej. W pracy posłużono się metodą studium indywidualnego przypadku. Ważna okazała się analiza historii choroby oraz procesu pielęgnowania. Całość uzupełnił wywiad z pacjentem i obserwacja uczestnicząca. Postulaty: 1. Konieczne jest podjęcie działań, które przyczynią się do tego, że społeczność pielęgniarska będzie korzystać z projektu ICNP w codziennej praktyce, nauce, kształceniu, zarządzaniu oraz doskonaleniu zawodowym. 2. Skuteczne wykorzystanie ICNP wymaga komputeryzacji stanowisk pracy pielęgniarek, jak również identyfikacji potrzeb szkoleniowych i oceny efektywności szkoleń. 3. Wprowadzenie ICNP do ogólnego systemu informatycznego skróci czas przeznaczony na posługiwanie się dokumentacją medyczną, wydłuży czas opieki nad pacjentem oraz umożliwi ocenę wpływu jakości opieki pielęgniarskiej na efektywność leczenia.