Wybrane aspekty jakości życia i perspektywy życiowe w ocenie młodzieży z wrodzoną wadą serca po korekcji kardiochirurgicznej - Brosowska, Beata; Jankowska, Jolanta; Glińska, Jolanta; Lewandowska, Małgorzata; Stańczyk, Jerzy (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2011)
Wstęp: Rozwój współczesnej kardiologii i kardiochirurgii znacznie wydłużył życie młodym ludziom z wadami serca oraz przyczynił się do możliwości prowadzenia przez nich normalnego trybu życia. W ostatnich latach znacznie wzrosło zainteresowanie jakością życia uwarunkowaną stanem zdrowia, w tym także pacjentów z wadami serca. Młodzi ludzie ze złożonymi wadami serca mogą mieć różne problemy natury fizycznej i psychospołecznej. Cel pracy : Ocena wybranych elementów jakości życia oraz perspektyw życiowych młodzieży z wrodzoną wadą serca po korekcji kardiochirurgicznej. Materiał i metody: Badania przeprowadzono w Instytucie Centrum Zdrowia Matki Polki w Łodzi w okresie styczeń–październik 2008 r. Grupę badaną stanowiło 100 pacjentów leczonych w Klinice Kardiologii i w Poradni Kardiologicznej, w wieku 14–23 lat, z wrodzonymi wadami serca (złożonymi, siniczymi), którzy przeszli korekcję kardiochirurgiczną lub byli w trakcie kolejnych etapów operacji na otwartym sercu. W badaniach wykorzystano anonimowe ankiety własnej konstrukcji oraz Listę Wartości Osobistych (LWO). Do analizy statystycznej użyto testu χ 2 Pearsona, przyjmując za poziom istotny statystycznie wartość p < 0,05. Wyniki : Z badań własnych wynika, że większość pacjentów (63%) po kilkuetapowych operacjach wad serca ma stałe dolegliwości, które powodują liczne ograniczenia życiowe, takie jak: konieczność przyjmowania leków, odbywania wizyt u kardiologa, poczucie skrępowania z powodu blizn pooperacyjnych. Według 58% ankietowanych choroba przyczyniła się do niemożności pełnego uczestniczenia w życiu codziennym na równi z rówieśnikami. Wnioski : Młodzi ludzie są świadomi swoich ograniczeń, jednak większość z nich (75%) pozytywnie myśli o możliwościach samorealizacji w życiu dorosłym. Za najważniejsze wartości życiowe uznano dobre zdrowie i udane życie rodzinne oraz wiedzę i mądrość.