Łagodne guzy aparatu paznokciowego w materiale Kliniki Dermatologii, Wenerologii i Alergologii Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego - Sobjanek, Michał; Michajłowski, Igor; Włodarkiewicz, Adam; Roszkiewicz, Jadwiga (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2011)
Wprowadzenie . Nie jest znana epidemiologia guzów aparatu paznokciowego. Ze względu na często niespecyficzny obraz kliniczny diagnostyka tych zmian może sprawiać trudności. Cel pracy . Ocena częstości występowania oraz spektrum guzów aparatu paznokciowego w populacji Polski Północnej. Materiał i metodyka. Spośród 1588 pacjentów diagnozowanych i leczonych w Klinice Dermatologii, Wenerologii i Alergologii Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego z powodu różnorodnych patologii aparatu paznokciowego do badania włączono 129 osób z guzami. Wyniki. Guzy stanowiły około 8% patologii aparatu paznokciowego. Większość (92%) miała charakter łagodny. Najczęściej rozpoznawano zmiany melanocytowe (41%), guzy chrzęstno-kostne, włókniaki oraz torbiele śluzowe. Najczęstszym nowotworem złośliwym był czerniak. Wnioski . Guzy aparatu paznokciowego są obserwowane w populacji Polski Północnej dość często. Większość z nich ma charakter łagodny. Diagnostyka zmian melanocytowych aparatu paznokciowego jest niezwykle istotna ze względu na ryzyko rozwoju czerniaka.