Zaburzenia funkcji poznawczych i temperament afektywny u pacjentów z łuszczycą - Marek, Luiza; Placek, Waldemar; Borkowska, Alina (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2011)
Wprowadzenie. Łuszczyca jest przewlekłą chorobą skóry, w której etiologii istotną rolę odgrywają czynniki psychologiczne. Funkcjonowanie pamięci operacyjnej wiąże się głównie z czynnością grzbietowo--bocznej części kory przedczołowej, ten obszar mózgu odpowiada za najbardziej złożone funkcje poznawcze i emocjonalne. Cel pracy. Ocena czołowych funkcji poznawczych, objawów depresji i temperamentu afektywnego oraz ocena zależności pomiędzy nasileniem cech temperamentu afektywnego a dysfunkcjami neuropsychologicznymi i depresją u pacjentów z łuszczycą. Materiał i metodyka . W badaniu wzięło udział 125 osób (97 chorych na łuszczycę oraz 28 osób zdrowych). Do oceny neuropsychologicznej grzbietowo-bocznych części kory przedczołowej zastosowano test Stroopa oraz test łączenia punktów TMT. W celu określenia nasilenia zmian chorobowych wykorzystano skalę oceny nasilenia łuszczycy – PASI, a do oceny nasilenia objawów depresyjnych skalę depresji Becka. Do badania temperamentu afektywnego zastosowano skalę TEMPS-A. Wyniki . U pacjentów z łuszczycą częściej występują zaburzenia depresyjne. Osiągają oni gorsze niż osoby zdrowe wyniki w testach neuropsychologicznych oceniających procesy pamięci operacyjnej i funkcje wykonawcze. Prezentują specyficzne cechy temperamentu afektywnego, szczególnie wyższy poziom w wymiarze depresyjnym, lękowym i drażliwym. Cechy temperamentu depresyjnego, drażliwego i lękowego mogą predysponować do wystąpienia zaburzeń afektywnych i dysfunkcji poznawczych w łuszczycy, podczas gdy cechy hipertymiczne wiążą się z mniejszym ryzykiem tych zaburzeń. Wnioski. U pacjentów z łuszczycą wykazano istotne znaczenie oceny temperamentu afektywnego z wykorzystaniem skali TEMPS-A oraz dysfunkcji poznawczych związanych z neuropsychologiczną oceną funkcji czołowych.