KARDIOCHIRURGIA DOROSŁYCHStężenie wybranych adipocytokin u pacjentów z chorobą wieńcową poddanych chirurgicznej rewaskularyzacji: badania wstępne - Rachwalik, Maciej; Diakowska, Dorota; Kustrzycki, Wojciech (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2011)
Wstęp: Tkanka tłuszczowa produkuje kilka bioaktywnych mediatorów – adipocytokin, które mogą wpływać na insulinooporność, rozwój cukrzycy, masę ciała i rozwój stanu zapalnego. Nie było dotychczas dokładnych danych klinicznych na temat roli adipocytokin w miażdżycy naczyń wieńcowych. Cel pracy: Celem pracy była ocena stężenia wybranych adipocytokin u pacjentów z chorobą niedokrwienną mięśnia sercowego (ChNS) zakwalifikowanych do chirurgicznej rewaskularyzacji. Materiał i metody : Do badania włączono 17 chorych z ChNS, którzy byli leczeni w Klinice Chirurgii Serca, i 16 zdrowych. Stężenie leptyny, adiponektyny, rezystyny i apeliny mierzono za pomocą testów immunoenzymatycznych ELISA. Dane zestawiono z wartościami demograficznymi, klinicznymi i laboratoryjnymi parametrów pacjentów z ChNS. Wyniki: Stężenie leptyny było istotnie wyższe u chorych z grupy ChNS w porównaniu z grupą kontrolną (p < 0,05), a stężenie adiponektyny w surowicy i apelin stężenia były istotnie niższe u chorych z ChNS niż u osób zdrowych (w obu grupach p < 0,05). Stwierdzono dodatnią korelację pomiędzy stężeniem leptyny a BMI (p < 0,05) oraz negatywną korelację między stężeniem apelin a skurczowym ciśnieniem tętniczym (p = 0,054) u chorych z ChNS. Wnioski: Wyniki uzyskane przez autorów niniejszej pracy sugerują, że osoczowa leptyna, adiponektyna i apelina mogą odgrywać ważną rolę w patofizjologii ChNS w grupie pacjentów leczonych kardiochirurgicznie. Badania korelacji sugerują, że poziom apeliny może być związany z ciśnieniem skurczowym i z patogenezą nadciśnienia tętniczego.