Czy powinno się częściej stosować rewaskularyzację mięśnia sercowego bez dotykania aorty? - Pawlaczyk, Rafał; Szyndler, Krzysztof; Lango, Romuald; Jagielak, Dariusz; Łoś, Andrzej; Woś, Łukasz; Bojar, Paweł; Rogowski, Jan (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2011)
Wstęp : Ugruntowane miejsce chirurgicznej rewaskularyzacji mięśnia sercowego uległo zachwianiu wskutek ofensywności kardiologów inwazyjnych. Jednym z ich argumentów mających wpływać na kwalifikację pacjenta do angioplastyki naczyń wieńcowych jest wyższy odsetek powikłań neurologicznych u pacjentów leczonych chirurgicznie. Aby je ograniczyć, postuluje się pomostowanie tętnic wieńcowych bez dotykania aorty. Cel pracy : Retrospektywna ocena wpływu zastosowanej techniki chirurgicznej na liczbę wczesnych powikłań neuropsychiatrycznych i śmiertelność szpitalną. Materiał i metody: W 2009 r. z powodu izolowanej choroby wieńcowej operowano 693 chorych. Wyniki wczesne oceniano w 3 grupach: A – operowanych z użyciem krążenia pozaustrojowego (61 chorych); B – operowanych bez krążenia, z klemowaniem stycznym aorty (499 chorych); i C – bez krążenia i bez dotykania aorty (133 chorych). Wyniki: We wczesnym okresie pooperacyjnym zmarło 11 chorych (1,6%) – 4 w grupie A (6,5%), 7 w grupie B (1,4%); w grupie C nie zmarł żaden pacjent (p = 0,0026). Powikłania neurologiczne wystąpiły u 6 chorych – u 1 w grupie A (1,6%), u 4 w grupie B (0,8%) i u 1 w grupie C (0,7%; p = 0,79). Psychozy pooperacyjne miały miejsce 41 razy – u 5 pacjentów z grupy A (8,1%), 32 z grupy B (6,4%) i 4 z grupy C (3,0%; p = 0,25). Wnioski: Operacje wieńcowe bez dotykania aorty są bezpieczne dla pacjenta. Związek pomiędzy stopniem manipulacji na tętnicy głównej podczas zabiegów pomostowania tętnic wieńcowych a liczbą obserwowanych powikłań neuropsychiatrycznych nie uzyskał w badanym materiale znamienności statystycznej