Skuteczna terapia ostrej niewydolności oddechowej w przebiegu infekcji wirusem grypy A/H1N1 przy użyciu membranowego natleniania pozaustrojowego - Stankiewicz, Adrian; Frank, Marek; Dmitruk, Iwona; Czudzinowicz, Katarzyna; Teodorowski, Wojciech; Walicka-Pyłko, Agnieszka; Matulewicz-Gilewicz, Justyna; Bernacki, Andrzej; Juszczyk, Grzegorz; Matlak, Krzysztof; Siemiątkowski, Andrzej; Sosnowski, Andrzej; et al. (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2011)
Grypa jest ostrą, wirusową, zakaźną chorobą układu oddechowego. Najczęściej przebiega bez powikłań i rokuje samoistnym ustąpieniem. Choroba może jednak prowadzić również do ciężkich powikłań, głównie u osób z grup ryzyka, tj. u dzieci do lat 2, osób z chorobami przewlekłymi, osób po 60. r.ż. oraz u kobiet w ciąży. Przedmiotem niniejszego artykułu jest przypadek wyleczenia młodej ciężarnej pacjentki z zespołem ostrej niewydolności oddechowej (ang. acute respiratory distress syndrome – ARDS) w przebiegu infekcji wirusem grypy A/H1N1 przy użyciu membranowego natleniania pozaustrojowego (ang. extracorporeal membrane oxygenation – ECMO).