Udane zastosowanie pozaustrojowej oksygenacji membranowej u pacjenta z izolowaną pokardiotomijną niewydolnością prawej komory – opis przypadku - Kolcow, Walenty; Keita, Luther; Steter, Daniel; Ahmet, Suhaib; Abse, Tony; Costa, Mark Da (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2011)
W artykule przedstawiono przypadek 63-letniego mężczyzny, który przebył elektywny zabieg wymiany zastawki aortalnej z powodu stenozy, po którym rozwinęła się izolowana niewydolność prawej komory. Po godzinie pobytu na oddziale intensywnej terapii u chorego zastosowano pozaustrojowe utlenowanie krwi (ang. extracorporeal membrane oxygenation – ECMO) w celu tymczasowego wspomagania prawej komory serca. Po kilku godzinach od zastosowania ECMO stan kliniczny chorego istotnie się poprawił, umożliwiając znaczną redukcję amin katecholowych i korektę kwasicy metabolicznej. Po 42 godz. wspomagania urządzenie ECMO zostało usunięte. Pacjent po 34 dniach hospitalizacji został wypisany do domu. Wykonana przed wypisem echokardiografia przezklatkowa pokazała dobrą funkcję zarówno prawej, jak i lewej komory serca oraz prawidłowo funkcjonującą biologiczną protezę zastawki aortalnej. Po 8 mies. pacjent przeszedł udaną operację wymiany stawu biodrowego i kolanowego. Obecnie pacjent jest ponad 3 lata po operacji serca i jest w bardzo dobrej kondycji ogólnej, pozostając w klasie I wg Nowojorskiego Towarzystwa Chorób Serca (ang. New York Heart Association – NYHA).