WADY WRODZONEMakroskopowe zmiany w grasicy u dziecka leczonego kardiochirurgicznie – znaczenie oceny śródoperacyjnej w rozpoznaniu histiocytozy - Jaworski, Radosław; Haponiuk, Ireneusz; Irga, Ninela; Chojnicki, Maciej; Zieliński, Jacek; Steffek, Mariusz (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2011)
Przedstawiono przypadek 20-miesięcznej dziewczynki z wrodzoną wadą serca w postaci ubytku w przegrodzie międzyprzedsionkowej typu II (ang. atrial septal defect II – ASD II), u której na podstawie badania histopatologicznego grasicy usuniętej śródoperacyjnie rozpoznano histiocytozę z komórek Langerhansa. W opracowaniu podkreślono znaczenie pobierania grasicy do badania histopatologicznego w przypadku jakichkolwiek wątpliwości w ocenie makroskopowej gruczołu. Jest to szczególnie istotne w przypadku histiocytozy wieloukładowej, która nieleczona lub leczona zbyt późno może wiązać się ze złym rokowaniem.