Przetoka żołądkowo-osierdziowa – opis przypadku - Wójcik, Janusz; Grodzki, Tomasz; Kubisa, Bartosz; Pieróg, Jarosław; Kozak, Anna; Wójcik, Norbert (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2011)
W pracy przedstawiono przypadek 60-letniego chorego z objawami sepsy i bólami w klatce piersiowej trwającymi od 7 godz. W gastroskopii, tomografii komputerowej i badaniu kontrastowym górnego odcinka przewodu pokarmowego ujawniono naciek okolicy dna żołądka z radiologicznymi cechami przetoki żołądkowo-osierdziowej. Chorego zakwalifikowano do leczenia operacyjnego w trybie doraźnym. Śródoperacyjnie uwidoczniono rozległy naciek obejmujący wpust, dno żołądka, okolicę pnia trzewnego, wnęki śledziony i przyrozworową część przepony oraz worka osierdziowego. Brak możliwości badania doraźnego i warunki techniczne wymusiły decyzję o resekcji wpustu metodą Ivor-Lewisa ze splenektomią, resekcją nacieku przepony i worka osierdziowego. Śródoperacyjnie potwierdzono cechy ropniaka osierdzia, a z posiewu wyhodowano Escherichia col i i Candida albican s. Drenaż i rekonstrukcję worka osierdziowego poprzedzono intensywnym płukaniem roztworem betadyny. Przebieg pooperacyjny był niepowikłany. U chorego wdrożono ambulatoryjną chemioprofilaktykę i szczepienia ochronne przeciwko bakteriom otoczkowym.