ANESTEZJOLOGIA I INTENSYWNA TERAPIAMonitorowanie regionalnej saturacji mózgowej podczas zabiegów kardiochirurgicznych – algorytm postępowania - Kucewicz-Czech, Ewa; Urbańska, Ewa; Wolski, Piotr; Knapik, Piotr; Borkowski, Jarosław; Podwińska, Ewa (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2011)
Oksymetria mózgowa jest metodą ciągłego pomiaru regionalnego wysycenia hemoglobiny tlenem ośrodkowego układu nerwowego (OUN). Urządzenie INVOS rejestruje trendy zmienności saturacji (rSO 2 ) w czasie. Częstość występowania ciężkich powikłań neurologicznych po zabiegach kardiochirurgicznych szacuje się na 6%. Należą do nich udary niedokrwienne (ogniskowe/globalne, np. encefalopatia). Drugą grupę stanowią zaburzenia poznawcze (np. zespoły majaczeniowe). Na podstawie dostępnych badań można z dużym prawdopodobieństwem przyjąć, że optymalizacja bilansu tlenowego OUN ocenianego na podstawie rSO 2 pozwala zmniejszyć częstość występowania wszystkich powikłań neurologicznych po zabiegach kardiochirurgicznych. Przedstawiono protokół postępowania śródoperacyjnego, którego celem jest utrzymanie rSO 2 na zaplanowanym poziomie.