NIEWYDOLNOŚĆ SERCA I PŁUC, TRANSPLANTOLOGIAWpływ wybranych czynników związanych z dawcą serca na wartości poziomów troponiny I po przeszczepieniu serca – opis na podstawie materiału własnego - Wierzbicki, Karol; Sobczyk, Dorota; Milaniak, Irena; Bochenek, Maciej; Kapelak, Bogusław; Drwiła, Rafał; Wróbel, Krzysztof; Bartuś, Krzysztof; Ciołczyk-Wierzbicka, Dorota; Przybyłowski, Piotr; Sadowski, Jerzy (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2011)
Wstęp : Wybrane czynniki związane z dawcą serca mogą wpływać na stopień uszkodzenia pobranego od dawcy serca. Cel pracy : Ocena wpływu wybranych czynników związanych z dawcą serca na wartości poziomów troponiny I w okresie okołooperacyjnym (od zerowej do trzeciej doby włącznie). Materiał i metody: Analizą retrospektywną objęto 30 chorych (4 kobiety, 26 mężczyzn) w wieku 22–62 lat, średnio 48,5 ±11,0. Badaną grupę stanowili pacjenci, których serca pobierane były wg identycznego schematu i u których zmierzono stężenia troponiny I w kolejnych dobach po transplantacji serca. Analizie poddano: wiek dawcy, przyczynę zgonu dawcy, rodzaj leków wspomagających układ krążenia dawcy, całkowity czas niedokrwienia. Oceniono wpływ wybranych parametrów na stężenie troponiny I w okresie okołooperacyjnym mierzonego metodą jednostopniowego testu immunoenzymatycznego (norma od 0,1 ng/ml). Wyniki : Stwierdzono ujemną istotną statystycznie korelację pomiędzy całkowitym czasem niedokrwienia (średnio 218,8 min ±44,2) a stężeniami troponiny I w okresie od zerowej do drugiej doby po transplantacji serca. Nie stwierdzono wpływu leków wazopresyjnych na stężenia troponiny I. Wykazano słabą tendencję (r = 0,3; p = 0,17) do dodatniej korelacji pomiędzy wiekiem dawcy serca a stężeniami troponiny I w pierwszej dobie po transplantacji serca. Podobnie wykazano słabą tendencję w zależności pomiędzy obecnością udaru mózgu a wyższymi wartościami stężeń troponiny I w pierwszej dobie (p = 0,16). Wnioski: Całkowity czas niedokrwienia nie koreluje dodatnio ze wzrostem wartości troponiny I w pierwszych dobach po transplantacji serca. Istotna statystycznie ujemna korelacja wymaga dalszej analizy. Wpływ na wyższe wartości troponiny może mieć wiek dawcy oraz udar mózgu jako przyczyna zgonu dawcy.