DZIELIMY SIĘ DOŚWIADCZENIEMChora z dusznością i tworem związanym z zastawką trójdzielną – opis przypadku - Dąbek, Józefa; Jakubowski, Daniel; Gąsior, Zbigniew; Domaradzki, Wojciech; Woś, Stanisław (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2011)
Duszność definiowana jako uczucie braku tchu jest jednym z częściej zgłaszanych przez chorych objawów. Towarzyszy wielu stanom chorobowym. Częstą, choć rzadko rozpoznawaną przyczyną nasilających się duszności jest zatorowość płucna. W niniejszej publikacji opisano 59-letnią pacjentkę z nasilającą się od kilku miesięcy dusznością bez wyraźnej przyczyny, w czynnościowej klasie NYHA III/IV i z okresowo występującymi obrzękami podudzi. W badaniu echokardiograficznym w obrębie aparatu podzastawkowego zastawki trójdzielnej uwidoczniono guza komory prawej. Pacjentkę zakwalifikowano do operacyjnego usunięcia guza. W obserwacji odległej stwierdzono ustępowanie objawów, potwierdzone obiektywnymi wynikami badań obrazowych. Diagnostyka duszności jest zadaniem trudnym i wielokierunkowym. Należy pamiętać, że tylko od szybkości i trafności rozpoznania oraz optymalnego leczenia zależy poprawa stanu zdrowia chorego i niedopuszczenie do powikłań, w tym również do nagłego zgonu.