Postępowanie w przypadku pęknięcia aorty w wyniku wypadku komunikacyjnego – opis przypadku - Gierek, Danuta; Włodarczyk, Leszek; Kaczmarska, Adriana; Bachowski, Ryszard; Gryboś, Andrzej; Gierek, Michał (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2011)
W pracy opisano przypadek 26-letniego mężczyzny, który w wyniku wypadku samochodowego doznał urazu wielonarządowego: urazu głowy, stłuczenia klatki piersiowej i rozerwania aorty zstępującej. Dzięki kardiochirurgicznemu zaopatrzeniu pękniętej aorty oraz wielotygodniowemu intensywnemu leczeniu i rehabilitacji doszło do całkowitego wyleczenia chorego.