TECHNIKI OBRAZOWANIAOcena uwapnienia tętnic wieńcowych za pomocą tomografii komputerowej – rokowanie i korelacja z zaawansowaniem zmian miażdżycowych - Wasilewski, Jarosław; Miszalski-Jamka, Karol; Hudzik, Bartosz; Głowacki, Jan (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2011)
Zwapnienia tętnic wieńcowych pojawiają się wyłącznie w przebiegu miażdżycowego uszkodzenia tętnic i są nieobecne w naczyniach niedotkniętych chorobą. Pomimo że istnieje dodatnia korelacja pomiędzy nasileniem zwapnień a zaawansowaniem zmian, to korelacja ze stopniem, w jakim blaszka zawęża światło tetnicy, nie jest liniowa. W pracy omówiono znaczenie prognostyczne stopnia uwapnienia tętnic wieńcowych oraz jego korelację z zaawansowaniem procesu miażdżycowego.