Ocena przydatności diagnostycznej i prognostycznej N-acetyloglukozaminy transferazy z wiązaniem O-glikozydowym w przebiegu transformacji nowotworowej pęcherza moczowego u kobiet w wieku pomenopauzalnym - Krześlak, Anna; Wikosz, Jacek; Forma, Ewa; Różański, Waldemar; Bryś, Magdalena; Blewniewski, Mariusz; Lipiński, Marek (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2011)
Cel pracy: Celem przeprowadzonych badań była ocena przydatności oznaczania ekspresji genu N-acetyloglukozaminy transferazy z wiązaniem O-glikozydowym ( O-linked N-acetylglucosamine transferase – OGT) w diagnozowaniu nowotworów pęcherza moczowego u kobiet w wieku pomenopauzalnym oraz w prognozowaniu przebiegu transformacji nowotworowej tego narządu. Materiał i metody: Materiał użyty do badań stanowił mocz pozyskany od 52 chorych ze zdiagnozowanymi nowotworami pęcherza moczowego. W preparatach tych oznaczono ekspresję OGT na poziomie matrycowego kwasu rybonukleinowego (mRNA) w czasie rzeczywistym ( real-time ) metodą reakcji łańcuchowej polimerazy ( polimerase chain reaction – PCR). Materiał kontrolny stanowił mocz pozyskany od 37 kobiet, u których w badaniu ultrasonograficznym (USG) nie stwierdzono zmian nowotworowych. Wyznaczono wartość progową dla badanego genu oraz obliczono czułość i swoistość tego markera. Wyniki : Przy progowej wartości OGT wynoszącej 416,93 czułość testu wynosiła 100%, a swoistość 88,9%. Ekspresję OGT stwierdzono w 36 z 46 (78,2%) preparatów moczu pobranego od kobiet ze zdiagnozowanym rakiem pęcherza moczowego oraz w 18 z 37 (48,6%) preparatów moczu prawidłowego. Natomiast uwzględniając wartość progową, ekspresję OGT stwierdzono odpowiednio w 19 z 46 i w 1 z 37 analizowanych preparatów. Ekspresji OGT nie stwierdzono w moczu kobiet chorych ze zdiagnozowanym brodawczakowatym nowotworem przejściowonabłonkowym o niskim potencjale złośliwości ( papillary urothelial neoplasm of low malignant potential – PUNLMP). Wnioski : Oznaczanie ekspresji OGT na poziomie mRNA w moczu kobiet w wieku pomenopauzalnym, chorych na nowotwory pęcherza moczowego wydaje się użytecznym wskaźnikiem diagnostycznym i prognostycznym w przebiegu choroby.