Marsz dla zdrowia… seksualnego - Skorupska, Sylwia; Szeligowska, Jowita; Mamcarz, Artur (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2011)
Zaburzenia seksualne mogą wystąpić w każdym wieku i w każdym okresie aktywności seksualnej. W związku z tym w ostatnich latach wzrosło zainteresowanie badaniami, które umożliwiają lepsze poznanie mechaniz- mów prowadzących do występowania zaburzeń seksualnych oraz sposobów radzenia sobie z nimi. Styl życia w znaczący sposób oddziałuje na zachowanie funkcji seksualnych. Zwiększenie aktywności fizycznej jest czynnikiem ograniczającym występowanie zaburzeń w sferze seksualnej zarówno w grupie mężczyzn, jak i w grupie kobiet.