Endometrioza – rozpoznanie, leczenie według współczesnych rekomendacji - Szyłło, Krzysztof; Górski, Jarosław (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2011)
Złożona i nie do końca poznana etiopatogeneza endometriozy powoduje, że brakuje skutecznej diagnostyki i leczenia choroby. Silne i przewlekłe dolegliwości bólowe podbrzusza, bolesne miesiączki, bolesne współżycie oraz niemożność posiadania potomstwa znacznie pogarszają fizyczny i psychiczny komfort życia. Brak skutecznych metod laboratoryjnych w rozpoznawaniu endometriozy zmusza do inwazyjnej diagnostyki laparoskopowej. Rodzaj leczenia najczęściej uzależniony jest od występowania dolegliwości bólowych u pacjentki lub niepłodności związanej z endometriozą. Autorzy podejmują próbę usystematyzowania zasad rozpoznawania oraz leczenia endometriozy na podstawie aktualnych zaleceń towarzystw ginekologicznych.