Biocenoza pochwy u kobiet po menopauzie - Wilamowska, Agnieszka; Woźniak, Piotr; Stetkiewicz, Tomasz; Oszukowski, Przemysław (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2011)
U kobiet po menopauzie w związku ze znacznym niedoborem hormonów płciowych – głównie estrogenów – dochodzi do zaniku fizjologicznej flory bakteryjnej, a następnie do kolonizacji pochwy przez liczne patogeny. Niedobór estrogenów jest odpowiedzialny za większość dolegliwości ze strony pochwy zgłaszanych przez kobiety w tym okresie. Praca przedstawia, w jaki sposób zmiany hormonalne okresu pomenopauzalnego wpływają na mikroflorę pochwy.