Nietrzymanie moczu a czynniki ryzyka i jakość życia kobiet w Zakładzie Opiekuńczo-Leczniczym w Kielcach - Dutkiewicz, Sławomir; Kapusta, Katarzyna (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2011)
Wstęp: Jednym z najpoważniejszych problemów zdrowotnych jest nietrzymanie moczu (NTM). Częściej dotyczy on kobiet i dotyka ok. 3 mln kobiet rocznie. Cel pracy: Celem pracy była ocena czynników ryzyka NTM i wpływu tej dolegliwości na jakość życia kobiet w Zakładzie Opiekuńczo-Leczniczym w Kielcach. Materiał i metody : Badano 60 kobiet po 50. r.ż. z NTM [w większości (76,7% badanych) 71.–90. r.ż.]. Wyniki: U badanych 60 (100%) kobiet z NTM współwystępowały nadciśnienie tętnicze ze względną niewydolnością układu krążenia, oddechowego, również ruchowego, a u 46 (77%) kobiet także choroby przewlekłe, jak: cukrzyca, stwardnienie rozsiane, choroba Alzheimera, udar mózgu, depresja. Stwierdzono, iż na NTM u tych kobiet nie wpłynęły czynniki: wykształcenie i rodzaj pracy. Występowanie NTM korelowało u badanych kobiet z powtarzającymi się zakażeniami moczu, które istotnie zależały od wieku badanych (p = 0,05) oraz od przyjmowanych leków moczopędnych, antydepresyjnych, przeciw nadciśnieniu tętniczemu. Wykazano także zależność od miejsca zamieszkania. Stwierdzono też występowanie NTM u badanych kobiet, które w przeszłości miały zabiegi operacyjne na narządach okolicy miednicy mniejszej, a także rodziły więcej niż cztery razy. Wnioski: 1. U badanych kobiet po 70. r.ż. stwierdzono częstsze w porównaniu z młodszymi występowanie dysurii, naglących parć na mocz i nawrotów zakażeń moczu. 2. Nietrzymanie moczu u badanych wiązało się z wieloma czynnikami ryzyka predysponującymi, promującymi oraz urazowymi. 3. Nietrzymanie moczu znacznie pogorszyło jakość życia u wszystkich badanych kobiet.