Przebieg ciąży i porodu u pacjentki z ostrą białaczką szpikową. Opis przypadku - Krekora, Michał; Biesiada, Lidia; Kędzierska, Anna; Pluta, Agnieszka; Krajewski, Piotr; Robak, Tadeusz; Krasomski, Grzegorz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2011)
Szacuje się, że ok. 1/1000 ciąż jest powikłana występowaniem nowotworu złośliwego, z czego największy odsetek dotyczy zachorowalności na raka szyjki macicy. Rozpoznanie białaczki przypada na ok. 1/100 000 ciężarnych i do dziś nie ma wystarczających doniesień na temat postępowania leczniczego w trakcie ciąży, jak i odległego wpływu ewentualnych terapii na dzieci urodzone z ciąż objętych leczeniem jeszcze za życia płodowego. Leczenie białaczek podczas ciąży jest o wiele trudniejsze z uwagi na fakt konieczności doboru terapii do każdej ciąży z osobna, uwzględniając zaawansowanie ciąży oraz stan zdrowia zarówno matki, jak i dziecka. Mimo kontrowersji, jakie wzbudza zastosowanie chemioterapii u kobiet ciężarnych, to dziś takie postępowanie wydaje się najlepszym sposobem leczenia, a negatywne skutki terapii zmniejszają się wraz z wiekiem ciąży.