Artykuł oryginalnyStężenie leptyny i insuliny u młodych osób z pierwotnym nadciśnieniem tętniczym i otyłością prostą - Bryl, Wiesław; Hoffmann, Karolina (Przegląd Kardiodiabetologiczny/Cardio-Diabetological Review, 2011)
Wstęp : Hiperinsulinemia, hiperleptynemia i nadciśnienie tętnicze, które często towarzyszą otyłości, mogą mieć początek już w dzieciństwie i okresie nastoletnim. Cel: Celem pracy była ocena stężenia leptyny i insuliny z użyciem metod radioimmunologicznych u młodych pacjentów z pierwotnym nadciśnieniem tętniczym i towarzyszącą otyłością prostą. Materiał i metody: W badanej grupie było 30 otyłych osób z nadciśnieniem, 16 dziewcząt i 14 chłopców, w wieku 16–19 lat. Wykluczono wtórne przyczyny nadciśnienia tętniczego i otyłości. Grupa kontrolna składała się z 20 zdrowych osób dobranych odpowiednio pod względem płci i wieku, z prawidłowymi wartościami ciśnienia tętniczego i prawidłową masą ciała. W obu grupach wykonano pomiary antropometryczne, ciśnienia tętniczego, stężenia leptyny i insuliny na czczo. Wyniki : W badanej grupie średnia wartość wskaźnika masy ciała ( body mass index – BMI) wyniosła 32,3 ±2,1 kg/m 2 , średnia wartość skurczowego ciśnienia tętniczego (systolic blood pressure – SBP) 151,0 ±7,8 mm Hg, rozkurczowego ( diastolic blood pressure – DBP) 98,0 ±3,5 mm Hg. Średnie stężenie leptyny na czczo wyniosło w badanej grupie 22,7 ±7,6 µg/ml, insuliny 13,47 ±6,6 µIU/ml, a w grupie kontrolnej odpowiednio – leptyny 15,29 ±3,7 µg/ml, insuliny 9,7 ±2,8 µIU/ml. Zanotowano istotną statystycznie różnicę w zakresie leptynemii i insulinemii na czczo między grupą badaną a kontrolną (p < 0,05). Wnioski: Hiperinsulinemia i hiperleptynemia wykryte u młodych, otyłych osób z nadciśnieniem są dobrymi predyktorami rozwoju zespołu metabolicznego i chorób sercowo-naczyniowych w okresie dorosłym.