Artykuł oryginalnyOcena nawyków żywieniowych i stylu życia wśród chorych z otyłością brzuszną - Cymerys, Maciej; Olek, Ewa (Przegląd Kardiodiabetologiczny/Cardio-Diabetological Review, 2011)
Cel: Ocena zwyczajów żywieniowych i stylu życia osób z otyłością wisceralną. Materiał i metody : Badaniami objęto 71 pacjentów z otyłością typu brzusznego w wieku 22–75 lat [wskaźnik masy ciała ( body mass index – BMI) średnio 37,3 kg/m 2 ], w tym 28 kobiet i 43 mężczyzn. Narzędziem badawczym był kwestionariusz skonstruowany na potrzeby przeprowadzonych badań. Wyniki : Jedynie 11,2% chorych (8 osób) deklarowało przewagę pozytywnych zachowań żywieniowych nad negatywnymi, pozostali w większości ocenianych elementów diety popełniali błędy. Popularnym zjawiskiem wśród badanych osób było podjadanie między posiłkami. Do codziennego podjadania (głównie słodyczy) przyznało się prawie 48% pacjentów, a do dość częstego spożywania dodatkowych przekąsek ponad 29% pacjentów. Wyniki badań w zakresie aktywności fizycznej wykazały brak lub małą aktywność wśród 46,5% respondentów. Prawie 75% osób z otyłością wisceralną przyznało, że często ulega stresom, a głównym sposobem radzenia sobie w sytuacjach stresowych były zachowania sprzyjające przyrostowi masy ciała (dojadanie oraz zwiększenie ilości snu). Stwierdzono, że mężczyźni istotnie statystycznie częściej popełniają błędy żywieniowe, natomiast kobiety częściej prowadzą sprzyjający otyłości tryb życia. Z obwodem talii korelowały niektóre oceniane błędy żywieniowe, przede wszystkim nadmierne spożycie tłuszczów, potraw typu fast food czy dosładzanych napoi. Wnioski : Osoby z wisceralnym typem otyłości charakteryzują się niewłaściwymi nawykami żywieniowymi oraz stylem życia sprzyjającym przyrostowi masy ciała. U mężczyzn przyczyną otyłości są częściej niewłaściwe nawyki w zakresie sposobu przygotowania posiłków oraz układu diety, natomiast wśród kobiet mała aktywność fizyczna i reakcja na stres sprzyjająca przyrostowi masy ciała. Stwierdzenie istotnej korelacji pomiędzy obwodem talii a niewłaściwą dietą sugeruje istotny udział niewłaściwego odżywiania w patogenezie otyłości wisceralnej.