Zgniły kompromis - Koblańska, Marta (Menedżer Zdrowia, 2011)
Trwają negocjacje z koncernami farmaceutycznymi w sprawie ceny leków finansowanych bądź współfinansowanych ze składek ubezpieczeniowych. Na liście leków refundowanych znalazło się na razie ponad 2,6 tys. pozycji, nie licząc środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego dostępnych na receptę. Lista i jej zmiany to wynik kompromisu między władzą publiczną a biznesem farmaceutycznym. Czy prawo to reprezentuje interes chorych i czy może być wprowadzane wbrew części środowiska medycznego?