Prywatna onkologia – rozmowa z Tadeuszem Pieńkowskim - Michalak, Janusz (Menedżer Zdrowia, 2011)
Musimy odejść od polityki skupiania onkologii w jednym centrum, obsługującym całe województwo. Bo te centra stają się niewydolne, ustawiają się do nich gigantyczne kolejki, nie są w stanie optymalnie obsługiwać pacjentów i zapewnić wszystkim odpowiednich świadczeń.