O nowych możliwościach pomocy chorym w zaawansowanym stadium choroby w świetle założeń psychologii pozytywnej - de Walden-Gałuszko, Krystyna (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2011)
W pracy przedstawiono zmiany w podejściu do problemu opieki paliatywnej i hospicyjnej na przestrzeni lat. Zdefiniowano pojęcie jakości życia oraz założenia psychologii pozytywnej. Omówiono radzenie sobie ze stresem w sytuacji poważnej choroby ze szczególnym uwzględnieniem metod poszukiwania znaczenia tej sytuacji. Zwrócono uwagę na perspektywy rozwoju wewnętrznego człowieka u kresu życia – jako nowe, bardzo ważne zadania i idee opieki paliatywnej i hospicyjnej.