Wodobrzusze u pacjentów z zaawansowaną chorobą nowotworową: rozpoznawanie i leczenie - Błaszczyk, Feliks (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2011)
Wodobrzusze pojawiające się w chorobie nowotworowej stanowi ok. 10% wszystkich przypadków wodobrzusza i jest stwierdzane prawie w 50% wszystkich przypadków raka. Przyczyną wodobrzusza jest płyn wysiękowy bogaty w białko, będący doskonałym podłożem hodowlanym dla komórek nowotworowych i bakterii. W jamie otrzewnowej odkładają się komórki nowotworzenia, co skutkuje zablokowaniem naczyń limfatycznych i zaburzeniami readsorpcji płynu. Wodobrzusze często jest prognostykiem terminalnego etapu rozwoju procesu nowotworowego. Średnia przeżycia po zdiagnozowaniu wodobrzusza waha się w zakresie od 7 do 13 tygodni.