Adaptacja Karty Oceny Bólu Memorial (Memorial Pain Assessment Card) do warunków polskich: propozycja standardowego narzędzia służącego do oceny bólu i monitorowania leczenia bólu u chorych na nowotwory – doniesienie wstępne* - Leppert, Wojciech; Majkowicz, Mikołaj (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2011)
Wstęp: Karta Oceny Bólu Memorial ( Memorial Pain Assessment Card – MPAC) zawiera 4 pytania dotyczące natężenia bólu, ulgi w bólu i nastroju (skale wzrokowo-analogowe) oraz skalę słowną oceny natężenia bólu. Cel badania :Adaptacja do warunków polskich, ocena własności psychometrycznych (trafności i rzetelności) i zastosowanie MPAC do oceny bólu i monitorowania leczenia bólu u osób chorych na nowotwory. Materiał i metody : Analizy przeprowadzono u 30 chorych leczonych tramadolem i dihydrokodeiną (DHC) przez 14 dni. Rzetelność oceniano poprzez oszacowanie czułości MPAC na zmiany natężenia bólu pod wpływem stosowanych analgetyków i jako stałość wyniku, gdy leczenie bólu się nie zmieniło. Oceny trafności MPAC dokonano, badając korelacje z Krótkim Inwentarzem Bólu ( Brief Pain Inventory – Short Form – BPI-SF) i zmodyfikowanym kwestionariuszem ESAS ( Edmonton Symptom Assessment System ). Wyniki : Zmniejszenie natężenia bólu, zwiększenie ulgi w bólu i poprawę nastroju obserwowano przy wprowadzeniu leczenia tramadolem bądź DHC. W ocenie trafności wykazano liczne, istotne korelacje natężenia bólu wg MPAC z natężeniem bólu wg BPI-SF i ESAS (współczynniki korelacji Pearsona wynosiły, odpowiednio, 0,52–0,78 i 0,92). Istotne korelacje stwierdzono pomiędzy natężeniem bólu wg skali słownej MPAC a natężeniem bólu wg BPI-SF i ESAS. Ulga w bólu (MPAC) istotnie ujemnie korelowała ze średnim natężeniem bólu i natężeniem bólu w chwili obecnej wg BPI-SF. Większej uldze w bólu (MPAC) towarzyszyła poprawa nastroju (MPAC) i zwiększenie aktywności (BPI-SF). Nastrój (MPAC) istotnie korelował z ulgą w bólu (BPI-SF) i ujemnie z przygnębieniem (ESAS). Wnioski : Polska wersja MPAC jest trafnym i rzetelnym narzędziem do oceny bólu, psychologicznego kontekstu odczuwania bólu i monitorowania leczenia bólu u chorych na nowotwory.